Aby sviečka horela bezpečne

Sviečku položte na nehorľavú podložku, mimo od horľavých vecí, prievanu, detí a domácich zvierat. Nikdy nenechávajte horiacu sviečku bez dozoru. Pred každým zapálením skracujte knôt na optimálnu dĺžku 5 mm, aby sviečka nedymila a neznečistila sklo nádoby. Nožnicami odstrihnite, alebo odlomte časť knôtu a dbajte, aby nezašpinil vosk. Pokiaľ na bavlnenom knôte vznikla „kvetinka zo sadzí“ taktiež ju opatrne odstráňte. Plameň bude menší a sviečka bude horieť dlhšie. Zapálenú sviečku, alebo zhasnutú sviečku s tekutým voskom nikdy neprenášajte. Sviečku nie je možné z bezpečnostných dôvodov vypáliť úplne celu. Na spodku nádoby vždy zostane cca 5-10 mm nevypáleného vosku.

Neponáhľajte sa

Sviečku nechajte vždy horieť, kým sa vosk roztopí až po okraj, aby ste dosiahli čisté vyhorenie celej sviečky. Keď sviečku zapálite iba na chvíľočku, vosk sa bude topiť dovnútra popri knôte a vytvárať takzvaný “tunel”.

Ako si vychutnať vôňu čo najdlhšie?

Aby ste predĺžili čas horenia a zážitku z vône, zahaste sviečku, keď sa vosk roztopí po okraj sklenenej nádoby. Vosk nechajte stuhnúť a znova sviečku zapáľte. Čím hlbšie je jazierko roztopeného vosku, tým rýchlejšie sa spaľuje. Pokiaľ nechcete sviečku po roztopení ešte zahasiť, zastrihnite knôt pokiaľ je dlhší ako 5 mm počas horenia. Plamienok sa zmenší a sviečka vydrží horieť dlhšie. Čím je dlhší knôt, tým väčší je plamienok a kratší celkový čas horenia.

Čo ak už vznikol „tunel“?

Ak sa Vám už vytvoril tunel, dôvodom môže byť krátky knôt, alebo krátka doba horenia. Odstráňte časť nadbytočného vosku, sklenenú nádobu zabaľte do alobalu, knôt neskracujte, sviečku zapáľte a nechajte horieť čo najdlhšie. Väčší plameň postupne nespotrebovaný vosk na okrajoch nádoby roztopí. Vyzbieraný nadbytočný vosk môžete roztopiť v aromalampe.

Čo keď sa Vám „utopil“ knôt?

Ak sa Vám knôt utopil vo vosku, alebo je príliš krátky s malým plameňom, odstráňte nadbytočný vosk a sviečku opätovne zapáľte. Prípadne opatrne roztopte vosk okolo knôtu dlhým zapaľovačom a odlejte ho zo sklenenej nádoby. Knôt a plameň sa postupne zväčšia. V prípade potreby môžete postup s odstraňovaním, alebo odlievaním vosku zopakovať. Vyzbieraný nadbytočný vosk môžete roztopiť v aromalampe.

Čo keď sviečka horí nerovnomerne?

Pokiaľ Vám zostáva vosk na jednej strane nádoby, jemne skúste posunúť knôt v roztopenom jazierku nehorľavým predmetom smerom k neroztopenému vosku.

Ako správne páliť viac knôtovú sviečku?

Pri 2,3, alebo 5 knôtovej sviečke je potrebné zapáliť naraz vždy všetky knôty, aby ste zabezpečili rovnomerné roztápanie vosku.

Čo s prázdnou sklenenou nádobou?

Sklenené nádoby po vyhorení sviečok určite nevyhadzujte, dajú sa po vyčistení a umytí ďalej využiť. Zbytok vosku a knôtu z nádoby odstránite roztopením vo vodnom kúpeli, opatrným vyliatím vosku a vytretím nádoby od zbytkov papierovou handričkou. Následne nádobu umyte teplou vodou. Vosku sa tiež môžete zbaviť zmrazením nádoby a jeho vydlabaním pomocou lyžičky. Následne nádobu umyte. Malé nádoby môžete použiť na čajové sviečky, väčšie na odkladanie rôznych vecí, prípadne ako vázičky, alebo kvetináče.

Prajeme Vám čo najpríjemnejšie chvíle s vôňu našich sviečok YANKEE CANDLE , WOODWICK A CHESAPEAKE BAY.